Pagini

sâmbătă, 19 ianuarie 2013

Review Samsung Galaxy S3 I9300


Cine a avut sansa sa butoneze cateva momente noul smartphone de la Samsung, Galaxy S3, cu siguranta a facut aproape tot posibilul sa si-l achizitioneze — singurul obstacol poate fi, desigur, pretul, si nu neaparat celelalte telefoane prezente in acest moment pe piata; si totusi, pretul este cat se poate de decent la performanta pe care o ofera. Fenomenul Samsung nu mai este, odata cu lansarea modelului S3, un fenomen, ci a devenit o adevarata isterie in intreaga Europa. Ba chiar, pana si romanii s-au lasat cuceriti de noul smartphone de la Samsung, numarul precomenzilor fiind unul extrem de mare, in comparatie, de pilda, cu modelul precedent, Galaxy S2. Si dupa o perioada agitata, dar foarte interesanta, in care au aparut tot felul de zvonuri, respectiv asa zise informatii referitoare la felul in care va arata Samsung Galaxy S3 ori la caracteristicile de care va dispune, Samsung a lansat in sfarsit, la 29 mai 2012, noul telefon, despre care s-a spus ca ar fi un „iPhone killer”.

Inevitabil, au aparut si parerile, unele pro, altele contra, in special in ceea ce priveste design-ul, descris ca fiind mult prea feminin, dar si in privinta pretului premium. Nimic special: de cativa ani incoace, strategiile de promovare se fac aproape exclusiv pe Internet si, in definitiv, si parerile contra suscita interesul eventualilor utilizatori. Acest fenomen, care a vizat initial produsele Apple, a aparut acum si in randul smartphone-urilor Samsung; si, de fapt, situatia este cu mult diferita intre cei doi giganti rivali — calitatea iPhone-urilor sunt contestate vehement, insa modei, curentului, respectiv deprinderilor colective chiar nu ne putem opune, pe cand strategia de promovare a telefoanelor ce stau sub brandul Samsung este mult mai „soft”. Iata-ne, deci, vorbind despre Samsung Galaxy S3, acum un an, cand Galaxy S2 era la mare cautare, nici nu ne puteam imagina ca gigantul sud-coreean avea sa lanseze un al doilea mare rival pentru gama Apple de iPhone-uri. In sfarsit, prin acest review la Samsung Galaxy S3 o sa incercam sa raspundem la toate intrebarile, fie ca au fost sau nu puse, nu inainte insa de a raspunde la prima intrebare pe care si-o pun majoritatea eventualilor cumparatori:

Sa cumpar un Galaxy S3 sau nu?
Este clar ca Samsung Galaxy S3 se adreseaza unei anume categorii de utilizator, asa ca daca aveti resurse financiare modeste, sunteti persoane boeme, care nu reuseste sa se adapteze noilor tehnologii, atunci cu siguranta nu acesta este telefonul care vi s-ar potrivi. Inainte de toate, Galaxy S3 a fost conceput sa raspunda celor mai variate sarcini, de la 3D Gaming, HD Video Streaming pana la navigatul pe Internet — si aici nu ne referim nicidecum la browsing-ul de plictiseala ori din alte motive straine de sarcinile zilnice de la job, cum ar fi aplicatiile care ne mai fura din timp atunci cand nu avem absolut nimic de facut, ci mai degraba la sarcinile de care chiar nu ne putem lipsi.

Ar fi chiar pacat sa va irositi bugetul cand exista atatea alte alternative viabile pe piata, telefoane Android la preturi extrem de accesibile. Si bineinteles ca nu vom putea egala performanta smartphone-ului Galaxy S3 cu o alternativa low-cost, insa chiar si asa, trebuie sa va ganditi serios de ce anume aveti nevoie, nu de alta insa ar fi chiar o pierdere sa va achizitionati un telefon la un pret premium, in conditiile in care chiar nu aveti neaparata nevoie de ceea ce acest dispozitiv mobil ofera, sa nu mai spunem ca este posibil chiar sa nu va puteti permite un abonament. Iar daca este doar un moft, atunci nu va incadrati deloc in tiparul cumparatorului de Galaxy S3.

Design 
Felul in care vedem design-ul unui telefon mobil tine, in primul rand, de gusturile fiecaruia dintre noi, de ceea ce cautam si, in definitiv, de functionalitate. Un prim aspect pe care trebuie sa il remarcam cu privire la design-ul telefonului Samsung Galaxy S3 este ca arata mult mai bine ca modelul precedent, chiar daca are linii usor feminine, in special spre deosebire de S2. Aceasta este, de altfel, principala problema semnalata de utilizatori: acestora le lipsesc colturile bine conturate ale S2-ului. Si totusi, contrar celor crezute, diferenta din acest punct de vedere este foarte mica, pentru unii, este chiar insesizabila la prima vedere. Inevitabil, nu putem sa nu ne gandim la Galaxy Nexus, considerand ca design-ul ultimului smartphone de la Samsung poarta reminiscente ale acestui model, Nexus, desigur, din acest punct de vedere, al formelor usor ovale. 

Apoi, o alta problema semnalata de utilizatori, chiar daca e prea mult spus, se refera la lipsa pe piata a unui model S3 de culoare neagra, existand doar pe alb si albastru. Insa culoarea albastra a fost o alegere inspirata, deoarece nu arata ostentativ si nici ridicol, asa cum, cel mai probabil, am fi tentati sa ne gandim. Design-ul a fost conceput intr-o nota minimalista, asa cum deja ne-am obisnuit si, sa fim sinceri, prin intermediul acestui model, Samsung a reusit intr-o oarecare masura sa se indeparteze, cel putin la capitolul design, de asocierea cu Apple, respectiv cu design-ul iPhone-urilor. Si display-ul arata foarte bine, fiind completat de marginile deloc mari; poate acesta a si fost motivul pentru care cei de la Samsung au optat doar pentru culorile albastru si alb, intrucat au cautat sa scoata in evidenta fiecare parte a telefonului. Sa nu uitam, totusi, ca nota distincta dintre cele S2 si S3 este si senzatia pe care o capatam initial: aveam impresia ca S2 este numai display, deoarece acesta se imbina perfect cu marginile de culoare neagra.

Carcasa, dimensiuni si ergonomie
Din nefericire, Samsung nu a reusit sa scape nici acum de „blestemul carcasei”. Galaxy S3 vine tot cu o carcasa de plastic, care are un aspect de telefon ieftin, chiar daca, de pilda, varianta pe albastru are o textura de aluminiu. Aici, am fi tentati sa spunem ca nu este nimic rau in decizia de a alege acest material, insa trebuie sa ne gandim la faptul ca, la un asemenea ecran, oricat de flexibil si rezistent ar fi plasticul, clar este o decizie total neinspirata, deoarece componente si display-ul nu se bucura de aceeasi flexibilitate. In definitiv, este vorba despre o chestiune simpla, logica. 

Si in privinta capacului bateriei, Samsung a ales pentru S3 tot unul detasabil, in pofida faptului ca rivali precum Nokia sau HTC mizeaza pentru telefoanele unibody. Si chiar daca este rezistenta la zgarieturi, si aceasta decizie s-a dovedit una neinspirata, deoarece este stiut faptul ca o carcasa unibody este mult mai rezistenta. Iar exemplele in acest sens sunt pe multe, pe atat de graitoare. Pe de alta parte, Galaxy S3 da senzatia ca este un telefon foarte bine conceput, rezistent si ecranul se simte la fel de solid ca o piatra. Plus, nu trebuie sa omitem ca Samsung exceleaza la acest capitol. 

In ciuda display-ului mare, S3 se foloseste usor, chiar si pentru cei care au avut mereu astfel de probleme. Insa daca ne vom dori sa folosim telefonul cu o singura mana, ne vom gasi in imposibilitatea de a ne lungi degetele sa ajungem acolo unde vrem. Desigur, marele avantaj al unui asemenea ecran este ca imaginile, clipurile si aplicatiile se vad superb. Trebuie sa punctam si faptul ca are o ergonomie mult mai buna ca alte telefoane de dimensiuni mai mici. Plus, spre deosebire de Galaxy Nexus, S3 este mai subtire, dar si mai plat. Iar daca tinem cu tot dinadinsul sa comparam acest smartphone, Galaxy S3, cu iPhone 4S, trebuie sa precizam ca cel din urma telefon este mult mai bun din acest punct de vedere, fiind, daca vreti, conceput pentru a fi manevrat cu usurinta. 

Cat in privinta pozitionarii butoanelor, Samsung a luat o decizie inspirata. Butonul de Power/Standby, de pilda, se afla in partea dreapta, pe cand cel de volum este, iarasi, bine amplasat, fiind usor de apasat. Exista, bineinteles, si nemultumiri cu privire la amplasarea butonului pe Standby, insa consideram ca, la asemenea dimensiuni, chiar era nevoie sa fie amplasat pe lateral, pentru a fi apasat cu degetul mare.


Display si touchscreen
Display-ul telefonului Galaxy S3 masoara 4.8 inch pe diagonala, ceea ce ne indreptateste sa afirmam ca este unul dintre cele mai mari telefoane din cate exista in prezent pe piata. Spre exemplu, S2 avea 4.3 inch, marime si asa generoasa. Si in acest sens, parerile sunt impartite: unii cred ca era perfect sa ramana la 4.3 inch, pe cand altii se arata mult mai multumiti de cei 4.8 inch pe diagonala. Dar avantajul este unul singur: noul display va face ca imaginile si clipurile sa arate superb. 


Cu o rezolutie de 1280×720 pixeli, Galaxy S3 este un adevarat „monstru”, cu atat mai mult cu cat Samsung este lider incontestabil la acest capitol. Mai mult decat atat, display-ul Super AMOLED, asa cum ne-am obisnuit deja, este de tip PenTile. Aceasta este o tehnologie utilizata de Samsung pentru foarte multe dispozitive ce se manifesta printr-o aliniere cel putin stranie a pixelilor. La cealalta extrema se afla tehnologia RealStripe. Carcotasii deja au inceput sa spuna ca, din acest punct de vedere, Samsung Galaxy S3 este mult mai slab ca alte telefoane care folosesc tehnologia RealStripe. Insa singurul lucru pe care nu i-l putem reprosa companiei Samsung se refera cu siguranta la calitatea display-ului. Sa nu uitam, totusi, va rezolutia si diagonala compenseaza toate aceste asa zise defecte „cauzate”, chipurile, de tehnologia PenTile. Plus, aceste defecte care au infierbantat randurile impatimitilor de tehnologie nu sunt vizibile.

Iar daca ne dorim cu tot dinadinsul sa carcotim putin, o putem face cu privire la setarile de luminozitate. Ecranul smartphone-ului Galaxy S3 are tendinta de a deveni extrem de intunecat in conditiile in care este setat pe luminozitate automata. Este oarecum suprinzator, mai ales ca tot mai multi producatori se lupta sa scoata pe piata un produs cat mai bun pana si pe acest palier. Si, de fapt, problema consta in faptul ca, atunci cand iesim afara si razele soarelui sunt puternice, trebuie sa setam luminozitatea in mod automat. In acest caz, bateria se va consuma mult mai repede. Asa ca daca vom folosi foarte mult S3-ul afara, intr-o lumina puternica, cu siguranta ne vom enerva cumplit. Exista alternative mult mai bune la aceasta problema, special concepute sa ofere o experienta cat mai buna sub actiunea razelor soarelui.  

Touchscreen-ul este de-a dreptul fabulos, am putea spune ca, in comparatie cu alte telefoane, partea de touch a telefonului Galaxy S3 este extrem de buna. La primul contact, exista riscul sa credem ca este mult prea sensibil, insa in timp, ne vom obisnui cu aceasta putere ridicata de procesare, asa cum ar trebui sa exista la fiecare smartphone care se respecta. Prin urmare, partea de touch raspunde excelent la comenzile date, oferindu-ne o experienta minunata si de neegalat.

Performanta, autonomia bateriei si accesorii 
Samsung Galaxy S3 are un procesor quad-core cu o frecventa de 1.4 GHz, ceea ce inseamna ca danseaza intre redarea clipurilor cu rezolutie mare si jocurile exigente. In cateva saptamani de la folosirea acestui telefon, performanta va deveni o obisnuinta, iar aceasta obisnuinta se va transforma intr-un lux pe care il veti cauta la urmatoarele dispozitive pe care le veti achizitiona. Si sa nu va asteptati ca si S3 sa fie la fel de lenes ca alte telefoane Android. Si, inevitabil, ne incearca o intrebare: Chiar este necesar un asemenea procesor? Depinde foarte mult de ceea ce cautam, de ceea ce avem nevoie la un telefon; e drept ca exista nenumarate aplicatii care vor pune serios la incercare procesorul quad-core. Iar daca nu, atunci nu vom ramane decat cu un gand, si anume ca smartphone-ul nostru poate trece cu brio orice incercare din acest punct de vedere, oricat de grea ar fi. 

Si nu e de mirare ca S3 exceleaza si la capitolul navigare, avand un asemenea display, cu o rezolutie mare si un procesor extrem de puternic. Site-urile arata foarte bine, iar experienta navigarii va fi una cu mult diferita fata de cea prin care treceam la alte smartphone-uri. Sa va faceti o idee, SGS3 a intrecut iPhone 4S, care a inregistrat un scor de 2, 181.6ms la testul SunSpider JavaScript benchmark, ce evalueaza viteza browserului, pe cand noul smartphone de la Samsung a reusit un scor de 1, 498.9ms. Ba, mai mult decat atat, S3 a intrecut in acest text pana si noul iPad. In sfarsit, nu exista nicio indoiala atunci cand spunem ca procesorul smartphone-ului in discutie este un „performer de mare calibru”. 

Numai ca toata aceasta putere, precum si display-ul performant si mare fura mult din viata bateriei. Tocmai de aceea Samsung a venit cu o baterie mai mare pentru S3, si anume de 2100 mAh. Si daca tot l-am comparat cu iPhone 4S, ar trebui sa facem referire si la HTC One X, considerat, daca vreti, cel mai de temut rival al smartphone-ului Galaxy S3. Si nu degeaba am adus in discutie acest model de la HTC, deoarece acumulatorul de la S3 este mult mai puternic ca cel de la One X. Aici trebuie sa tinem cont si de faptul ca HTC One-X dispune de o carcasa unibody, iar teoretic ar fi trebuit sa aiba un acumulator mult mai puternic. Nu putem spune, in schimb, care este autonomia bateriei la Samsung Galaxy S3, aceasta depinzand in buna masura de fiecare utilizator in parte, de cat de mult foloseste telefonul si, mai ales, pentru ce anume il utilizeaza. De pilda, daca veti face fotografii, veti filma, veti naviga intens pe Internet si veti deschide o multime de alte aplicatii, atunci veti avea la dispozitie in medie 6-7 ore, inainte sa vi se semnaleze ca bateria trebuie incarcata. 

Cat in privinta accesoriilor, nu trebuie sa va asteptati la foarte multe suprize, SGS3 venind cu accesorii standard, si anume incarcator, cablu de date si o pereche de casti. Ba chiar, aceasta pereche de casti au o calitate indoielnica in comparatie cu ceea ce, de fapt, smartphone ofera. Si ar trebui sa multumim pentru acel cablu de date, intrucat producatorii se arata tot mai zgarciti din acest punct de vedere. Speram sa nu ne lase niciodata fara incarcator.

Software si aplicatii
Galaxy S3 ruleaza Android, sistemul de operare dezvoltat de Google. In prezent, smartphone-ul in discutie este alimentat de Android 4.0, cunoscut si ca Ice Cream Sandwich, ultima si cea mai buna versiune. Insa nu trebuie sa ne gandim ca vom gasi intocmai o versiune de Android, caci, asa cum bine stim, Samsung a tinut sa personalizeze sistemul de operare, venind, deci, cu o interfata usor schimbata. Se numeste TouchWiz si deja o cunoastem de la Galaxy S2 si Galaxy Note. Problema este ca numarul setarilor rapide a crescut considerabil, ceea ce faciliteaza folosirea e-mailului, citirea notificarilor s.a.m.d. Si totusi, multe dintre elementele specifice interfetei TouchWiz au fost pastrate. 


Si, pe langa vechile aplicatii, apar si unele noi, cum ar fi, spre exemplu, Pop up and Play, care permite vizionarea clipurilor in timp ce trimiteti un mesaj etc. O alta unealta interesanta este S Beam, care va permite sa trimiteti fisiere foarte mari printr-o conexiune Wi-Fi. Insa de departe cea mai controversata aplicatie a telefonului Galaxy S3 ramane S-Voice, despre care „gurile rauvoitoare” au spus ca nu ar fi decat o imitatie a deja celebrei Siri, vocea care a suscitat interesul a milioane de utilizatori de iPhone 4S din intreaga lume. Coincidenta face ca aplicatia de la Samsung sa se mai numeasca si S-Voice, unde „S” provine, desigur, de la „Samsung”, si nu de la „Siri”, asa cum au spus unii. Aceasta aplicatie este foarte folositoare, dar nu este in niciun caz la fel de performanta ca cea de care iPhone 4S dispune. E drept ca era nevoie de o astfel de aplicatie, numai ca cei de la Samsung ar fi trebuit sa ofere mai multa atentie aplicatiei S-Voice, deoarece inca are foarte multe probleme. Spre exemplu, in anumite cazuri, amesteca cele cateva cuvinte rostite in engleza, drept pentru care si ofera informatii asemenea, gresite si fara nicio noima.

Camera foto
Rezolutia camerei foto a telefonului Galaxy S3 este aceeasi cu S2, si anume 8 megapixeli. Dar nu ar trebui sa ne lasam pacaliti de numarul de pixeli, deoarece noul model de la Samsung vine cu cateva caracteristici sau trucuri cel putin interesante. De exemplu, dupa cateva incercari ratate, telefonul va sugera cea mai buna pozitie, aceasta decizie fiind bazata pe factori precum detectarea zambetului sau recunoasterea fetei („face recognition”). O alta functie interesanta si noua, intalnita si la HTC One X, ne permite sa facem fotografii in timp ce filmam. Oricum, per ansamblu, camera modelului S3 nu ar trebui sa dezamageasca, deoarece fotografiile facute cu acest dispozitiv au culori apropiate de realitate. Chiar si asa, exista riscul sa intampinam cateva probleme, indeosebi cand conditiile exterioare nu ne sunt foarte favorabile, De pilda, este posibil ca unele parti ale scenei sa apara decolorate. Pe de alta parte, trebuie sa remarcam ca se descurca destul de bine in spatiile cu o lumina slaba, respectiv in spatiile inchise: claritatea este buna si nu apare acel efect nedorit, numit „noise”. Si, avand in vedere ca imaginile sunt mult mai graitoare, vedeti rezultatele camerei foto in articolul Fotografii facute cu Samsung Galaxy S3.



De mentionat, totodata, este faptul ca S3 filmeaza Full HD la o rezolutie de 1080p. Cu toate acestea, nu ne-a impresionat foarte tare, insa trebuie sa apreciem claritatea. Mai mult, S3 mai dispune si o camera frontala de 2 megapixeli, ce poate fi folosita pentru apelurile video, Face Unlock si, bineinteles, pentru detectarea fetei. Sa va faceti o idee cam cat de performanta este camera, puteti vedea aici cum filmeaza Samsung Galaxy S3.



 Si daca ne intrebam care camera foto este mai performanta de la telefoanele Samsung Galaxy S3, iPhone 4S, HTC One X si Sony Xperia S, de stiut este ca fiecare exceleaza la un anumit capitol, neputandu-se da un verdict exact. Unii spun ca cea mai buna camera foto ar avea-o iPhone 4S, altii, HTC One X. Un lucru este cert: depinde foarte mult de experienta personala a fiecaruia dintre noi, mai cu seama de ceea ce ne dorim de la camera foto a unui smartphone. 

Concluzii
Samsung Galaxy S3 este, fara doar si poate, un „monstru”, compania sud-coreeana dezvaluindu-ne care sunt secretele unui smartphone performant si cu priza la utilizatori: un display mare si performant, un procesor puternic si un design minimalist, dar si putin controversat. Poate ca designul nu este punctul forte, insa cu siguranta S3 deja si-a atins numarul dorit de cumparatori. Apoi, poate ca interfata TouchWiz este uneori enervanta pentru multi dintre utilizatori, poate ca aplicatiile nu sunt printre cele mai captivante, dar, spre deosebire de alte smartphone-uri, Galaxy S3 se descurca decent la acest capitol.

Pe de alta parte, minusurile sunt carcasa de plastic, pretul premium si setarile de luminozitate, care ne pot juca feste oricand. Cat despre plusuri, nu mai are rost sa le insiruim. Si, in definitiv, prin acest model, Samsung a reusit sa se apropie de Apple ori cel putin de senzatia de lux pe care gadgeturile comercializate de aceasta companie o ofera utilizatorilor. Nu se poate spune cu exactitate care smartphone este mai performant; fiecare acopera, in schimb, un anumit segment de utilizatori. Insa suntem siguri de un lucru: smartphone-ul Samsung Galaxy S3 a devenit unul dintre gadgeturile anului 2012. Ramane sa vedem ce se va intampla dupa ce Apple va lansa noul iPhone, nu de alta, insa pare din ce in ce mai greu sa tinem pasul cu tehnologia. Speram ca, in cele din urma, tehnologia va ajunge sa fie cea care va tine pasul cu noi.

Pentru Deblocare retea(sim),Root,Room-uri si aplicatii,puteti accesa www.InfoArena.tk




Vezi oferta Samsung galaxy S3 I9300 la EMAG! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu